Följ min blogg med bloglovin

fredag 21 september 2012

Röding med Pepparrotssmörsås

Får man bjuda på en rödingsbit med goda tillbehör och ett glas vitt?

Rödingen filéade vi och sen stektes den bara i smör med salt och peppar, med röding så är ofta det enkla det godaste. Till det smakade det fint med nyplockad potatis, sallad på färska rödbetor och spenat med en dressing av vår hemgjorda vinbärs & hallonvinäger och olivolja och sen en pepparrotssmörsås till. Som pricken över i blev det med en kyld Chablis till!

Vitt vin ja, det är gott, men det är inget vi bruka hälla i oss direkt. Som vi gör med rödvinet, haha!

Det här vinet, Château de Ligny, var helt okej, bättre än så faktiskt och passade ypperligt till fina fisken. Det var inte så smörigt som vissa vita viner är. Det har goda citrustoner och känns fräscht!



Pepparrotssmörsås

1 schalottenlök
smör
2 dl vitt vin
75 g smör
pepparrot
salt och pappar

 Finhacka och fräs löken mjuk i smör i en liten kastrull. Tillsätt vinet och låt koka ihop tills ca hälften återstår. Dra av från värmen
Vispa ner smöret, lite i taget, under kraftig vispning. Smaka av med salt, peppar och nyriven pepparrot.


Rödbetor och spenatsallad

4 rödbetor
1 msk svartavinbär- och hallonvinäger
1 msk olivolja
färsk spenat
flingsalt


Koka rödbetorna med skal tills de är mjuka. Gnid av skalet under rinnande vatten eller skala dem. Skär dem i klyftor och blanda med balsamvinäger och olivolja.
Blanda spenaten med rödbetorna och strö över flingsalt.

Trevlig helg!

Mattias och Åsa

3 kommentarer:

  1. Chalisvinerna brukar vara lite friskare än tex chardonnay. Jag har börjat gilla dem mer och mer.

    SvaraRadera
  2. Vinet låter ju supergott. Jag gillar när det är citrustoner i.

    SvaraRadera
  3. Trevlig blogg ni har!! Det här verkar jättegott!!

    SvaraRadera