Följ min blogg med bloglovin

torsdag 10 februari 2011

Creme Brulée

I lördags gjorde jag något som jag aldrig gjort tidigare, nämligen Creme Brulée!

Det är ju så gott med den lena krämen med det knäckiga täcket på!

Jag har övervunnit min rädsla för gelantin (ett måste när man älskar pannacotta!) och nu ska jag jobba med min rädsla för vattenbad. Det funkade bra med den här typen av vattenbad när kopparna skulle stå i ugnen i alla fall.Creme Brulée
4st

6 st äggulor

2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 g socker
1 st vaniljstång

Till karamelliseringen:
2 msk farinsocker
2 msk strösocker


Sätt ugnen på 180°.

 Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret ner i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp.
Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt. Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.

Smöra 4 små formar. Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.

Ta ut formarna och låt dem kallna. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.

Strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.
Servera direkt.


Inte nog med att jag skulle göra Creme Brulée för första gången, jag gjorde dessutom hälften laktosfria. Jag tror att även dom blev bra. Dom såg likadana ut som dom vanliga och gästerna verkade nöjda.
 
Snart helg! /Åsa

3 kommentarer:

  1. Första gången jag skulle göra creme brulée så var jag nervös och trodde allt skulle gå åt skogen, när det visade sig vara ganska enkelt. Och så paff jag då blev. Varför testade jag inte det tidigare? Det är ju så gott!

    SvaraRadera