Efter att vi köpt Per Morbergs kokbok så gör vi mest den här pizzan.
Den blev snabbt en favorit både för ungarna och oss! Vi lökälskande vuxna var först lite tveksamma till en pizza UTAN lök. Men tro det eller ej, vi saknar inte lök på den.
Även när vi gör andra pizzor så använder vi pizzasåsen och degen som grund!
Så här gör vi:
Deg:
6 dl vatten
50 gr jäst
12 dl vetemjöl
1 tsk salt
Tomatsås:
1 burk hela Tomater
1/2 dl Olivolja
1 msk Oregano
Salt och Peppar
2 Vitlöksklyftor
Fyllning:
200 gr Skinka (gärna kallrökt eller lufttorkad)
250 gr Mozzarella
100 gr Soltorkade tomater (inlagda)
100 gr riven Cheddar
Färsk Basilika
Smula ner jästen i fingervarmt vatten, salta och tillsätt mjölet tills duu har en smidig deg. Låt degen jäsa i 1,5 timme. Sätt ugnen på 250 grader, tryck ut degen på ett bakplåtspapper (degen räcker till 2 stora pizzor) låt degen jäsa i 5 minuter till innan du förgräddar den i nedre delen av ugnen i ca 6 minuter.
Mixa tomaterna i en kastrull, rör ner olivoljan, oregano, salt & peppar. Pressa i vitlöken och värm sedan upp såsen hastigt och ställ den åt sidan.
Bred ut såsen på den förgräddade degen, riv sedan mozzarella och fördela den över pizzan, strimla tomaterna och riv skinkan i mindre bitar, fördela allt över pizzan.
Avsluta med ett jämnt lager riven cheddar!
Grädda på översta falsen i ugnen i 5-7 minuter
Lägg på några kvistar basilika innan du serverar!
/Mattias
Åh, ingen olja i pizzadegen! Den varianten har jag inte stött på tidigare! Fyllningen går då sannerligen inte av för hackor men jag byter nog ut cheddarn, den är lite stark i mitt tycke!
SvaraRaderaVill ju inte skryta eller jämföra mig med Per Moberg, men jag har faktiskt också ett pizzarecept publicerat i en kokbok:)
SvaraRaderaLåter som en pizzafyllning i vår smak, hemgjord pizza slår verkligen köpevarianten när som helst!
SvaraRadera