Marmelad, senap och fisk är ingen kombination som använts särskilt mycket i det här köket.
Bara en gång hittills.
Men det kan nog bli flera för det här blev en god laxrätt till risotto.
Citron- och senapspanerad lax
600 g laxfilé
2 msk citrusmarmelad
1 tsk rivet citronskal
2 msk citronsaft
2 msk gula senapsfrön (el 1 msk gula och 1 msk bruna senapsfrön)
salt och peppar
Risotto:
2 schalottenlök
1 vitlklöksklyfta
smör
2 dl arboriris
1 dl vitt vin
7-8 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
olivolja
1 dl parmesanost
salt och peppar
Risotto: Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör, tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut. Häll på vinet, hälften av vattnet och buljongen.. Låt sjuda i 10 minuter och rör då och då. Häll på resten av vattnet och och fortsätt sjuda 10 min till.
Lax: Lägg laxfiléer i bitar på en plåt. Salta och peppra. Rör ihop marmelad med citronskal och citronsaft (värm en snabbis i micron om det är svårt att röra ut). Pensla blandningen över fisken. Stöt senapsfrön i mortel och strö över.
Ugnsstek fisken i ca 10-12 minuter i 200-225°.
Risotton var god, men nästa gång gör jag den här med tomater och basilika.
Trevlig helg i solskenet!
/Åsa
Här blir det oxå risotto ikväll, Nigellas bästa:) Marmelad och lax verkar vara en bra kombination, har prova något med apelsinmarmelad, men citron låter snäppet godare.
SvaraRaderaHa en fortsatt bra helg!
Risotto har jag jag aldrig provat att göra.. men de gånger man har sett de göra det på tv eller i recepttidningar har man blivit sugen att testad det. Det såg gott ut iaf.
SvaraRaderaVisst låter det som en konstig kombo med marmelad och lax men ser väldigt gott ut!!
SvaraRaderaFisk och risotto är en klar favorit här hemma! Kombinationen med citrusmarmelad och lax kan jag tänka mig är riktigt god!
SvaraRadera