Följ min blogg med bloglovin

torsdag 26 augusti 2010

Kräftskiva

I lördags var det dags för årets första kräftskiva (i fjol hann vi med inte mindre än fyra stycken). Den här blev i liten skala och vi höll till i stugan. Hade en tanke först att vi skulle duka upp ute på bryggan, men det var rätt mörka moln på himlen så det fick bli inne istället.


Kräftorna vi åt var turkiska och färska. Eftersom de färska är dyrare så blev det inte så många per man, men hellre det och dom smakar gott!

Vi hade bröd, kex och ostar (Gamle Ole som de andra fick ha för sig själva). Mamma hade fyllt smördeg med tacosås till.



Hon hade också gjort en supergod paj!



Kall laxpaj

Hon hade förgräddat ett pajskal gjort på dinkel- och grahamsmjöl som fylldes med:

1 st gurka


150 g rädisor

1 tsk salt

2 dl kesella

200 g philadelphiaost

2 msk pepparrot, färsk och riven

1 dl gräslök, finhackad

4 dl rucola, finhackad

200 g gravad lax, skivad

200 g kallrökt lax, skivad

Skala gurkan och dela den på längden. Kärna ur och skär gurkan i tunna skivor. Ansa och skiva rädisorna tunt. Blanda gurka och rädisor i ett durkslag och blanda med salt. Låt stå att rinna av ca 30 minuter.

Blanda kesella, philadelphiaost, pepparrot och gräslök. Bred ut massan i ett jämnt lager i pajskalet. Lägg på finhackad rucola samt skivor med gravad och rökt lax.

Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur gurk- och rädisskivorna. Fördela dem ovanpå pajen och strö över lite fina rucolablad.
Jättegod paj som jag garanterat kommer att göra!
 
 
 
Mattias hade gjort en saffransaioli som passar otroligt bra till just kräftor!
 
Vi fick inte till någon bra bild på den, men så här gjorde han i alla fall:
 
1 st Äggula

1 msk Senap

0,5 tsk vinäger

2,5 dl Rapsolja

0,5 gram saffran

2-3 vitlöksklyftor

Salt och Peppar 

Vispa ihop ägget med senapen, vinäger och saffran.
Tillsätt sedan oljan i en tunn stråle under tiden som du vispar, häll försiktigt så det inte skär sig.
När du har saffransmajonäsen klar, pressar man i vitlöken.
Smaka av med salt och peppar!  
 
På en kräftskiva måste man ju avsluta med efterrätt och jag gjorde en hallonpaj med vaniljsås.
 

Hallonpaj

150 gram smör, rumsvarmt


3 dl socker

2 st ägg
3 dl mjöl

1 msk vaniljsocker


1 tsk bakpulver
rivet skal av 1 lime

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och bröa en form som rymmer ca 2 1/2 liter.

Blanda smör, socker och ägg. Blanda i mjöl, bakpulver och limeskal.
Bred ut smeten och lägg i bären.

Grädda pajen i ugnen i ca 1 timme.

Trots den var i ugnen så länge så var den gott kladdig och smakade jättegott!

Avslutar med en bild från stugan och sjön från lördagkvällen. Jag kunde inte tro då att det skulle bli värsta åskovädret och skyfall mindre än en timme senare.


/MÅ

2 kommentarer:

  1. Härligt gott med kräftor, vi har lagt köpekräftor i ny lag så de ska avnjutas i morgon. Så fint ni hade vid stugan med sjön utanför, man blir allt lite avis...

    Låter spännande med nytt kök, det vill vi oxå ha fast i en ny lägenhet...

    SvaraRadera
  2. Ja, vilket perfekt läge på stugan. Man får försöka suga ur det sista ur sommaren nu. Aioli är ett måste till alla skaldjur ;-) Den där laxpajen verkar riktigt spännande.

    SvaraRadera